Siirry sisältöön

Verkkokaupan perustaminen ja markkinointi

Verkkokaupan perustaminen on suhteellisen yksiselitteinen ja tekninen toimenpide, joka sujuu lähes keneltä tahansa viimeistään apuvoimia käyttäen. Verkkokauppa-alusta pystyyn ja tuotteet sisään, valmis.

Verkkokauppa tarvitsee vierailijoita ja maksavia asiakkaita

Verkkokauppiaaksi ei useinkaan tulla pelkkä verkkokauppa avaamalla. Idea saattaa olla hyvä, mutta toteutus saattaa tyssätä siihen että myynti ei vain lähde suunnitellusti käyntiin.

Paljon monisyisempi ja kimurantimpi aihe onkin verkkokaupan markkinointi, johon monen verkkokauppiaan resurssit ei riitä. Mikä avuksi, kuinka verkkokaupan markkinointi hoidetaan jotta verkkokauppa alkaa kannattamaan?

Kannattava verkkokauppa tarvitsee ensinnäkin kävijöitä, sekä osa verkkokaupan vierailijoista on oltava maksavia asiakkaita. Mutta mistä asiakkaita sitten lähtisi etsimään?

Auttaisiko hakukoneoptimointi?

Yksi yleisempi ajatus verkkokaupan vierailijoiden hankkimiseksi on hakukoneoptimointi. "Seottelu" on kuitenkin pitkäjänteinen prosessi, jolla ei saada kovin nopeita tuloksia. Lisäksi ammattilaisen apua tarvitaan, jolla on hintansa. Tämä ei siis toimi verkkokaupan nopeaan käynnistämiseen, eikä myöskään jos lähetään liikenteeseen kevyellä budjetilla.

Budjetin rajoittaessa toimintaa ensin siis täytyisi saada myyntiä verkkokaupasta, jotta verkkokaupan hakukonenäkyvyyttä päästään parantamaan. Tässä tapauksessa tämä ei ole suoranainen ratkaisu verkkokaupan perustamiseen ja myynnin aloittamiseen, vaikkakin tärkeä osa kokonaisuutta.

Perusasioiden äärelle - kuka on kohdeasiakkaasi?

Verkkokaupan kehittäminen kannattaa siis aloittaa miettimällä ja keksimällä kuka on asiakkaasi. Jokaisella tuotteella on ostajansa, mutta kysymys kuuluukin mistä kyseiset yksilöt tulevat hankkimaan tuotteensa.

Kun kohdeasiakasanalyysi on tehty, voidaan lähteä pohtimaan kuinka verkkokaupan tulevat asiakkaat tavoitetaan. Mitä kekseliäämpi tyyli, sitä edullisemmalla on mahdollista selvitä. Jos yrittää mainostaa ja näkyä siellä missä kilpailijatkin, niin yleensä tämä johtaa hintakilpailuun jossa on vain häviäjiä.

Miksi asiakkaasi ostaisi juuri sinulta?

Jotta saat verkkokaupan kassan kilisemään, täytyy löytää myös toimiva myyntivaltti. Tämän ansiosta potentiaalisesta asiakkaasta tulee sinun asiakkaasi. Oletko alan osaavin tyyppi parhaalla asiakaspalvelulla, onko tuotteesi ainutlaatuinen vai mitä?

Halvin hinta on yleensä huono myyntivaltti, koska hintakilpailu on äärimmäisen helppoa, eikä tässä pelissä ole kuin häviäjiä. Jos tiputat hinnan markkinoiden havimmaksi, saattaa kilpailijasi huomata touhusi ja pistää "paremmaksi". Kohta on katteet viilattu minimiin ja kurjistumisen kierre varma.

Kekseliäisyyttä markkinointiin!

Yrittäminen ja uuden liiketoiminnan käynnistäminen on usein yritys ja erehdys -tyyppistä toimintaa. Uusien keinojen kokeileminen ja maltti ovat valttia. Luovuus ja rohkeus auttavat löytämään uusia tapoja markkinointiin, joten tsemppiä!